martes, 10 de septiembre de 2019

L'Hospital dels pobres - Tània Juste

La gran novel·la sobre la construcció de l'Hospital de Sant Pau, el conjunt modernista més imponent de tots els temps

Sinopsi de L'hospital dels pobres:

Barcelona, finals del segle XIX. L’hospital de la Santa Creu agonitza dins els vells murs medievals que li han donat aixopluc durant cinc segles. La ciutat s’està expandint més enllà de les seves antigues muralles gràcies al pla de l’Eixample. El nou segle empeny els anhels d’una nova generació de metges i artistes que volen situar el país al nivell més alt d’Europa. Plegats faran realitat el somni d’un nou hospital per als pobres de la ciutat, on la ciència i l’art es donaran la mà magistralment.
Metges i aspirants, dones pioneres, artistes i deixebles…una novel·la on els personatges proven d’aixecar la seva felicitat al temps que ho fan els murs dels pavellons modernistes del nou Hospital de Sant Pau.

La historia comença a la Casa de Maternitat, on deixen un nadó abandonat, que és criat per una dona que té una filla, fins als 7 anys, quan el nen ha de tornar a la Casa de Maternitat, perquè la bona dona no el pot mantenir. El nen creix, es fa un home, i esdevé un artista escultor. La mare i la nena passen a viure a casa d’un metge com a cuinera. Quan es fa gran estudia per infermera i treballa a l’hospital dels pobres. Es retroba amb el seu germà de llet, i continua l’amistat, encara que ella sospirava per una relació més estreta. Altres personatges de la història són estudiants de medecina, futurs metges, de famílies benestants, i que també aniran a treballar al mateix hospital.

Surten com a persones reconegudes de l'època: metges com el Dr. Robert, el Dr. Trueta, el Dr. Corachan, etc...  arquitectes: Domènech i Muntaner i el seu fill; escultors: Eusebi Arnau, Pablo Gargallo, etc..

M'ha agradat aquest vídeo de l'escriptora on ens explica en més detall el que li va a portar a escriura aquesta novel.la.

El llibre es llegeix amb interès i ràpid. Descriu amb molt de detall la construcció de l’hospital, l’ambient de primers de segle a Barcelona fins a finals de la guerra civil, després son pinzellades que no aterren en res. El que no m'acabat d'agradar són petits detalls de la història ficats en calçador ja que no venien al cas, però aixó li deixo a la Tània Juste que valori si aporten o no a la novel.la.



No hay comentarios: